TRAC

TRAC

Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti

 

- 1962 yilinda Dis Tabibi Dr. Bedii EZGI ve arkadaslari tarafindan kurulan TRAC, 1950 yilinda Ord. Prof. Dr. Bedri KARAFAKIOGLU ve beraberindeki ITÜ ögretim kadrosu tarafindan kurulan, fakat fiili amatör radyoculuga izin verilmemesi nedeniyle sadece 1 yil faaliyette bulunduktan sonra kapatilan “TRAD-Türkiye Radyo Amatörleri Dernegi” ardindan ülkemizde kurulan ikinci Amatör Radyo Dernegidir.

- TRAC, kuruldugu dönemde yürürlükte olan 3222 sayili yasa geregi olarak telsiz haberlesmesi için sart kosulan izinlerin verilmemesi nedeniyle 1983 yilindaki yasa degisikligine dek kurumsal olarak amatör telsizcilik (radyo amatörlügü) faaliyetlerinde bulunamamistir. Ancak bazi üyeleri fiili çalismalar yapmislardir.

- TRAC 1965 yilinda Uluslararasi Amatör Telsizciler Birligine (IARU) ilk kez üye olmustur.

- TRAC bu dönemde iki konuya odaklanmistir. Yasa degisikligi için bir yandan Elektrik Mühendisleri Odasi ve Milli Savunma Bakanligi ile birlikte çaba sarfetmis, öte yandan da ülkemizin ilk elektronik dergisi sifatini tasiyan “TRAC Mecmuasini” gönüllü bir kadroyla yayimlarken yogun egitim çalismalarinda bulunmustur. Bu egitim ve yayin çalismalari sayesinde ülkemiz toplumu elektronik ve haberlesme ile tanismis, birçok kisi kendisini bu sahalarda yetistirmis, bu kisilerden bazilari da bu konularda akademik kariyer yapmislardir (Prof.Dr. Esref ADALI, Prof.Dr. Avni MORGÜL, Prof.Dr. Oruç BILGIÇ). TRAC Mecmuasi Milli Egitim Bakanliginin “tavsiye edilen yayinlar”listesinde yer aldigindan, çok sayida gencin mesleki yasamina esin kaynagi olmus veya katkida bulunmustur. Ülkemizin geçirdigi bazi sorunlu dönemler, derginin 1964 yilinda baslayan yayin hayatina 1986 yilinda son verilmesini kaçinilmaz kilmistir. 70’li yillarin sonlarina dogru, ülkemizin geçirdigi bazi sorunlu dönemler dernege ve faaliyetlerine olan yaygin ilgiyi de azaltmis, Anadolu’daki faaliyetlerin giderek azaldigi, faaliyetlerin Istanbul’daki bir “çekirdek kadro” odakli sekilde yürütüldügü bir döneme girilmistir.

- 1983 yilinda Milli Güvenlik Konseyi tarafindan gerçeklestirilen yasa degisikliginde Amatör Radyoculugun (Amatör Telsizciligin) ayri bir maddede ismen zikredilmesi neticesinde fiili amatör telsizciligin önü tümüyle açilmistir. Yasa degisikligindeki bu dikkat çekici atfin gerekçesi, “Amatör Telsizciligin afetlerdeki önemli rolü” olarak zabitlara geçmistir. Baska bir deyisle, yasama organi bu etkinligin önünü agirlikli olarak toplum hizmetine yönelik beklentileri sonucunda açmistir.

- Yillardir özlemi çekilen faaliyetlerin böyle bir gerekçeyle önünün açilmasi, TRAC Camiasi tarafindan bir anlamda “mükellefiyet” olarak algilanmis, 1985 yilindaki sinavlarda belge alan ilk kadrodan baslamak üzere Amatör Telsizciligin “geleneksel” toplum hizmeti boyutuna TRAC Camiasi tarafindan özel bir önem verilmistir. Örgütlenmeye paralel olarak toplumsal hizmete yönelik ilk adimlar atilmis, Sivil Savunma’ya ilk isbirligi önerisi 1986 yilinda yapilmis, ancak bu girisimden sonuç alinmamistir. 1990 yilinda acil durumlara hazirlik konusunun kamu yönetiminin gündemine yogun sekilde girmesi sonucunda isbirligi önerisinin tekrari babinda uygun bir ortam olusmus, tekrarlanan girisim bu kez sonuç vermistir. Toplum hizmeti süreci, 1990 yili Haziran ayinda yapilan bir Sivil Savunma tatbikatina katilimla baslamis, ayni yil ülkenin degisik yerlerindeki tatbikatlara katilimlarla gelismis, bu tatbikat dizisinin sonunda Sivil Savunma’dan olasi gerçek bir acil durumda isbirligi talebinin gelmesi ile yeni bir asamaya girilmistir.

- 1991 yilinin basinda gerçeklesen Birinci Körfez Savasinda Sivil Savunma’ya “Ikaz Alarm Haberlesmesi” konusunda saglanan saha destegi, TRAC tarafindan verilen ilk “gerçek olay” hizmeti olup, Cemiyetin Bakanlar Kurulunca “kamu yararina çalisan dernek” statüsüne layik görülmesi sonucunu dogurmustur.

- TRAC, ülkemizde afetler ve acil durumlar konusunda hizmet veren ilk gönüllü kurulustur. Sivil Savunma Yasasinin gönüllülerin katilimini öngören 11. Maddesinin çalistirilmasi konusunda bu sekilde bir öncülük yapilmistir.

- Ülkemiz ve yakin çevresinin depremsellik gerçegi, ortalama her yil bir gerçek olay hizmetinin verilmesini gerekli kilmis,deneyimler ve gözlemler isiginda hizmet sürekli sekilde gelistirilmistir.1991 Tiflis Depremi, 1992 Erzincan Depremi, 1995 Dinar Depremi, 1998 Bati Karadeniz Sel Felaketi ile Adana-Ceyhan depremi ve 1999 Körfez ile Düzce-Kaynasli depremleri bu anlamda öne çikan hizmet örnekleridir. Hizmetlerle ilgili referanslar ayri bir bölümde yer almaktadir.

- 1998 yilinda ise AKUT ile kurumsal isbirligi süreci baslatilmistir.

- 1993 yilinda Sivil Savunma ile imzalanan protokol, kamu ile kurumsal isbirligi tesisi konusundaki ilk adimdir. 2000 yilinda Basbakanlik, Türk Kizilayi, bazi 112 ve itfaiye birimleriyle baslatilan protokole dayali isbirligi, sürecin ikinci asamasidir. Daha sonra da ITÜ, Dokuz Eylül Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Saglik Bakanligi ve Kandilli Rasathanesi ile kurumsal isbirligi dönemi asamasina girilmistir. Bu kurumsal isbirligi sürecinin bir yansimasi, MGK Genel Sekreterligi tarafindan 2005 yilinda baslatilan afet ve acil durum konulu tatbikatlarda telsiz haberlesmesinin üstlenilmesi seklinde tezahür etmistir. Basbakanlik ve Sivil Savunma ile imzalanmis olan protokoller, 5902 sayili yasanin yürürlük kazanmasindan itibaren yasanin ilgili hükmü geregi AFAD’a kendiliginden devrolmustur.

- Tüm bu süreçte ayrica ülkemizde Amatör Telsizciligin uygulanma kosullarinin iyilestirilmesine yönelik çabalar basariyla yürütülmüs, bu iyilesmelerin elde edilmesinde ise, verilen toplum hizmetleri kusku götürmeyecek bir sekilde rol oynamistir. 1984 yilinda yayimlanan ve çok kisitlayici hükümler içeren ilk Yönetmelik, her basarili hizmet örnegi sonrasinda olumlu anlamda degismistir. Her olumlu degisiklik ise bir sonraki hizmetin etkinligini arttirmistir. 2000 yilinda, yasanin belge alma konusundaki “resit olma” kosulu TRAC’in yogun çabalari ve parlak hizmet sicili yardimiyla yasadan çikartilmis, 2004 yilinda TRAC’in yogun çabalari sonucunda gerçeklesen yönetmelik degisikligi ile etkinlige katilim yasi 13’e indirilerek genç nüfusun etkinliklere katiliminin önü nihayet açilmistir.

- 1983 yilinda dernekler yasasinda yapilan degisiklik nedeniyle yitirilen IARU üyeligi 1995 yilinda,Bakanlar Kurulu izni ile tekrar kazanilmis, böylece TRAC “Ulusal Dernek” statüsünü kazanmistir. Ayni yasa degisikligi ile yitirilen “TÜRKIYE” adi 2013 yilinda Içisleri Bakanligi izniile tekrar kazanilmis, böylece “ulusal dernek” statüsüne uygun ve kurulus dönemimizin simgesi olan ilk isme geri dönülmüstür. Uluslararasi iliskiler, 2000, 2002 ve 2006 yilinda ülkemizdeUluslararasi Telekomünikasyon Birligi (ITU) tarafindan düzenlenen Dünya Konferanslarinda sergilenen çalismalarla gelistirilmis, yurtdisindaki bazi IARU etkinliklerine katkida bulunulmus, 2012ve 2013 yilinda ülkemizde Ulusal Düzenleyici Kurum BTK ve evrensel düzenleyici kurum ITUtarafindan müstereken tertiplenen uluslararasi etkinliklere katkida bulunularak bu kez BTK ile uzun vadeli bir isbirligi sürecine ilk adim atilmistir. Yakin tarihte komsu ülkeler Yunanistan veBulgaristan’in ulusal dernekleri ile bölgesel isbirligi konusunda mutabakat saglanmis olup, ülkemiz dernekler mevzuatinin öngördügü islemlerin tamamlanmasiyla bu isbirligi fiilen baslayacaktir.

- Amatör Telsizciligin “sportif” boyutu sayilan uluslararasi yarismalarda bazi dünya birincilikleri elde edilmis, ulusal bir yarisma düzenlenmistir. Subelerimiz bulunduklari yöreyi ve ülkemizi tanitici haberlesme etkinlikleri düzenlemektedirler.1999 yilindan beri, haberlesme sektörünün ana aktörleriyle afetlere hazirlik konusunda“Haberlesme Hizmet Grubu” ekseninde isbirligi yapilmaktadir. Bu isbirligi, bazi vilayetlerde ortak projelerin uygulanmasi asamasina girmistir.

- Son dönemde, haberlesmede yazilim temelli yöntemlerin kullanilmasina yönelik yogun çalismalar baslatilmistir.

- TRAC halen ülke çapinda 55 Sube ve 15 Temsilcilik ekseninde örgütlenmis bulunmaktadir. Subelerimizin tümü röle, bazilari HF (kisa dalga) istasyonu ve/veya Seyyar Haberlesme Aracina sahiptir. Bununla birlikte, Kandilli Rasathanesi ile imzalanmis isbirligi protokolü çerçevesinde, öncelikle deprem rasatlarinin otomatik ve kesintisiz (internet ve telefondan bagimsiz olarak, afet kosullarinda bile ulastirilacak sekilde) dagitimini amaçlayan ve Amatör Telsizciligin özgün ürünü olan “APRS” yöntemiyle çalisan bir ag kurulup çalistirilmistir. Halen 60’dan fazla vilayeti kapsayan, çevremizdeki 8 ülkeye ulasan ve sistematik sekilde gelistirilen bu agdan gelecekte tsunami uyarilari da dagitilacaktir.

- Gönüllü katilimla yapilan bu toplum hizmetlerinin sürdürülebilirligi ve bu hizmetlerle elde edilmis bulunan uzmanligin gelistirilmesi , gönüllü katilimin gelismesine kosuttur.

- Haberlesme ve elektronige merakli olan, arastirmaci ve paylasimci ruha sahip, ayrica topluma hizmet vermeyi önemseyen her bilinçli kisinin camiamiza katilimi bu nedenle çok önemlidir.

- Bu niteliklere sahip herkesi aramizda görmekten büyük kivanç duyacagiz.


Tüzüğümüzü okumak için tıklayınız

 

 
 

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it
Bu safya 0.00882 saniyede 14 sorguyla oluşturuldu Design:TRAC TRABZON