- 40m 2 EL Yagi


40m 2 EL Yagi, 6mt Boom (By.TA7OM)



         40m Bandında çalışan ve yaptığımız testlerde oldukça performanslı olan bu Yagi'nin yapılışında her hangi bir model baz alınarak yapılmamıştır. Birçok Yagi modeli incelenmiş ve bu model ortaya çıkartılmıştır. Bu modelin en belirgin özelliği 1:5< altında swr değeri yakalanarak 175 khz band genişliğine ulaşılmıştır.

Yapılışı ve kullanılan malzemeler;

A-  100+20cm X 2 Parça 12mm Alüminyum.

12mm Alüminyum çubuk ve uzunluğu 100cm uzunluğunda 2 Adet olacaktır. Bu uzunluk (a)-(b) arası uzunluk olup SWR ayarının rahat yapılabilmesi açısından önemlidir ve en az 20cm uzun bırakılmalıdır. Yani 120 cm x 2 Adet kesilmelidir.

A-1  115+20 x 2 Parça 12mm Alüminyum.       

      (a)İle aynı özelliklere sahiptir. Reflector elemanı olan bu parça  115cm uzunluğunda  ve 2 adet olacaktır. +20cm fark ayar için bırakılmalı ve 135cm x 2 adet kesilmelidir.

B- 
300cm x 4 Parça 30mm Alüminyum.

   Burada a-b arası 30mm Alüminyumdan 12mm alüminyuma boru uçları daraltılarak yapılabilir. Ancak biz il denememizde kelepçeler ile sıkma yöntemi kullandık.

C-
275cm x 2 Parça 40mm Alüminyum.

(b)-(c) arası plastik izolatör kullanılacaktır. Bu antende TRAP veya Bobin yerine
Linear Loadet  yöntemi kullanılmıştır. Bizim piyasada bulduğumuz Alüminyumun içerisinde kanal bulunduğundan tornada bu plastik parçalara da kanal açtırdık.

D- Plastik malzeme 20cm Uzunluğunda ve iki tarafı kullanılan boruların çaplarında olmalıdır.  


  E- K-  Bu bölüm Linear Loadet işleminin yapıldığı yerdir. Aşağıdaki şekilde olduğu gibi yapılmalıdır. Burada kullanılan dışarı doğru çıkıntı şeklindeki Alüminyumlar 20cm uzunluğunda olacaktır. Resimde de görüldüğü gibi kelepçeler ile iyice sıkılmalıdır.


 



F-   Bom montaj direğine bağlayacak olan Alüminyum tabladan yapılmış ve Egzoz kelepçeleri ile sıkılmalıdır. 54 ve 60'lık kelepçeler kullanılmıştır.




G-  Bom 50mm Çapında, 6mt uzunluğunda ve en az 1,5mm et kalınlığı olmalıdır.



H-   55cm uzunluğunda iki sert alüminyum çubukların çatılması ve Kanatlardan gelen yükün taşınması bu elemanlara bağlıdır. Resimde görüldüğü gibi yapılmalıdır.  Reflektör Eleman iki adet 54 lük Egzoz kelepçesi ile Bom'a tutturulmalıdır. Bom'a kelepçeler L köşebent Alüminyum parçalar ile ayriyeten Reflektöre vidalanmalıdır.

 


İ-    Radiator Tornada 40mm Alüminyum'a göre çekilmiş sert plastik izolatör içerisine geçirilerek dışarıdan da boru ile izole dilmiştir. Aynı zamanda Haarpin Mach ve 1:1 Balun kullanılmıştır. Burası da 54 lük kelepçeler ile Bom'a sıkılmalıdır.
       Haarpin Mach ve Balun'un bağlantı noktaları arası 30cm dir. Ancak Boom üzerinden uygun şekilde eğilerek yaklaştırılmıştır.




Haarpin Mach: 16cm x 60 cm ve şekildeki gibi Bağlantı noktaları arası 30cm dir.


     Yapım aşamasında kullanılan Aleminyum malzemeler sert ve hafifi malzemelerden seçilmelidi.

Bu proje tasarım ve planlaması TA7OM, Hüdaverdi GÜNEŞ'e ait olup YM7KA (TA7KA) TRAC Trabzon Klüp İstasyonunda ekip çalışması ile şekillendirilmiştir. Hiçbir şekilde ticari amaç için kullanılamaz.

      MMANA-GAL Programı ile yapılan çizimden alınan değerler;

     

      


    

40m Beam Project Photo Album.

TA7KA-40m Yagi Project

      Yapacak olanlara başarılar dileriz.

 
 

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it
Bu safya 0.01601 saniyede 14 sorguyla oluşturuldu Design:TRAC TRABZON