- UI-View Kurulumu

UI-View32 Programının Kurulumu;

 

   APRS Sistemi, Bob Bruninga, WB4APR tarafından geliştirilmiştir. Amatör telsiz vasıtasıyla bulunulan yerin bildirilmesi ve  o anda ne yapıldığının ikonlarla belirtilmesidir. Sistemdeki AKTİF  istasyonlar, birbirlerine yazılı mesaj gönderebilirler. PASİF istasyonlar ise, sadece  bulundukları mevkiyi bildirebilir, haberleşemez.  Hareketli istasyonlar GPS  vasıtasıyla mevkilerini otomatik olarak sisteme girerken,  sabit istasyonların, mevki bilgilerini bir kere girmeleri yeterlidir. Ve hatta, bazı özel istasyonlar, bulundukları mevkideki hava durumunu da aktarabilmektedirler.  Bu bilgi aktarımı, sadece enlem boylam ve locator olabileceği gibi, uygun bilgisayar programları ile, haritalar üzerinde görsel de olabilmektedir. Yani bir şehir haritası üzerinde, o şehirdeki  APRS sistemine dahil  istasyonların yerlerini nokta olarak görebilir, koordinatlarını, hareketli ise yön ve hızlarını öğrenebilir  ve hatta bunlara mesaj yollayabilirsiniz..

UI-View32;

  Bu sistemi Bilgisayarınıza yükleyebilmeniz için öncelikte bir kayıt numarası almanız gerekmektedir.  Buraya tıklayarak gerekli bilgileri doldurduktan sonra size 36 saat içerisinde Registration numaranız yine aynı buradan bildirilecektir. Belirtilen bu süre sonunda tekrar bu sayfaya girerek bilgilerinizi doldurduktan sonra Previously Registered  seçeneğini tıklayarak size verilen key numaranızı görebilirsiniz.

  Programın kurulumu için gerekli olan Register numaranızı aldıktan sonra buraya tıklayarak UI-View32 Programının son versiyonunu indiriniz.  

  Kurulumu başlatmak için indirdiğimiz 32full203 dosyasına tıklıyoruz. Her aşamasına Next diyerek kurlumu bitiriyoruz.  

  Kurulum işlemi biten UI-View32 programı çalıştırıyoruz, bize bu programın sadece kayıtlı kullanıcılar için geçerli olduğuna dair bir mesajla karşılık veriyor.

kayıt.jpg

   Bu uyarı mesajına tamam deyip çıktıktan sonra daha önce istemiş olduğumuz kayıt numaralarını ve bu numarayı alırken girdiğimiz şekli ile ad ve soyadımızı girdikten sonra Ok düğmesine tıklayarak programımızı çalıştırmış oluyoruz.

       UI-View-1.JPG

  Program açıldıktan sonra karşımıza üste resimdeki gibi bir ekran çıkacaktır. Burada ilk yapmamız gereken programa bir harita yüklemek olacaktır. Tüm Türkiyeyi gösteren bir haritayı buradan indiriniz. Zıplı dosya içerisinden çıkacak olan iki adet dosyayı programın yüklü olduğu klasörün altında bulunan MAPS klasörü içerisine atmanız gerekmektedir.  Bu klasöre harita dosyalarını attıktan sonra programı kapatıp açmamız gerekmektedir.

     map.JPG

      mapyukle.JPG

    Haritayı program ekranında aktif hale getirmek için F2 Kısayolu veya Map altında Load A Map sekmesine tıklayarak bize uygun haritayı seçip Load düğmesine tıklayarak çağırıyoruz. Sizler daha değişik haritalar kullanabilirsiniz.

    Bu aşamalardan sonra sıra Setup ayarlarına geldi. Bu programın çalışması için bir TNC Modeme ihtiyacımız olacak ise de bir software yardımı ile bu modemin işini PC mizin ses kartına yaptırabiliyoruz.  SV1AGW Rossopoylos George nin yazmış olduğu bu ücretsiz program bizim TNC ile yapabileceğimiz işlemleri yapabilme yeteneğine sahiptir.  Programı buradan indiriniz. Burada AGWP programı ile IU-View32 çalıştırılmasını anlatacağım.

      Menü çubuğundaki Setup’a tıklayın aşağıya doğru açılan menüden Comms Setup’a tıklayın. (Program kuruluş aşamasında her bir menü ilk tıklamada yardım dosyasını açar bunu kapatabilirsiniz).

 common_setup.JPG

    Dada sonra Comms Setup penceresindeki Host Mode ye tıklıyoruz ve açılan menüden AGWPE’ yi seçiyoruz. (Bu programın anlatımını en altta bulabilirsiniz). Başkada bir işlem yapmadan OK..leyip çıkıyoruz.

 agwpe.JPG 

   Setup altında bulunan İstasyon ayarları menüsüne geliyoruz.

    Station Setup.

istasyon _setup.JPG

  Şekilde de görüldüğü gibi gerekli yerleri kendinize göre dolduruyorsunuz.

- Callsign: Çağrı işaretinizi yazınız. (Buraya Aynı Çağrı işaretinde birkaç istasyon var ise örneğin TA7OM-1, TA7OM-2, TA7OM-3 gibi yazabilirsiniz.)

- Latitude(Enlem): Derece/Dakika/Dakikanın Ondalığı şeklinde yazınız.

- Longitude(Boylan): Derece/Dakika/Dakikanın Ondalığı şeklinde yazınız.

Enlem ve Boylam değerlerini bir GPS Modül takarak ta alabilirsiniz veya Google Earth dan aldığınız bilgileri APRS Formatına çevirerek te belirleyebilirsiniz. Bunun için Converter e (http://digined.pe1mew.nl/?How_to:Convert_coordinates) tıklayınız.

 - Beacon Comment: Buraya Kendinizi tanıtacak bir şeyler yazabilirsiniz. Türkçe karakter kullanmamaya özen gösteriniz.

- Unproto port: Bu değeri 1 yapınız.

- Unproto Adaress: Bu bölüme eğer sabit bir istasyonsanız APRS,WIDE3-3, DIGI ve I-GATE çalıştırıyorsanız. APRS,WIDE2-2 yapabilirsiniz.

- UI-View Tag: Bu kutucuğu UI-View istasyonu olduğunuzu belirtmek için işaretleyiniz.

- Fixed: Beacon gönderme zaman ayarı olarak 30 değeri sabit istasyonlar için normaldir.

- Symbol: İstasyonunuza uygun bir sembol seçiniz.

- Compressed Beacon: Bu kutucuğu işaretlerseniz gönderdiğiniz Beaconlar daha kısa ve sıkıştırılmış olarak gönderilir.

  OK Tuşuna basarak istasyon ayar bölümünden çıkıyoruz.

  Status_Text.

  status_txt.JPG 

   Eğer bu programı kurduğunuz PC ye ara birim ile Telsiz bağlayarak APRS Bilgilerinizi RF ile havaya atıyorsanız. Oluşacak propagasyonlarda sizi duyan en uzak istasyon bilgilerini öğrenebilmek için Status Test bölümüne kendinizi tanıtan bir bilgi yazarak Invertal  değerini de 30 yapınız. Send best DX kutucuğunu işaretleyerek Ok basıp bu bölümden çıkıyoruz.

 

   Station Information.

 Istasyon_info.JPG 

   RF APRS istasyonunuzun bilgilerini girebilirsiniz. Eğer RF APRS kullanıyorsanız boş geçiniz.

   APRS Server Setup.

 

 İlgili başlığa tıkladığımızda karşımıza gelen Help sayfasını kapatarak tekrar APRS Server Setup sekmesine tıklıyoruz.

 APRS-SERVER-SETUP.jpg

   Bu bölümü ayarlayabilmek için konu başında bahsettiğim Registration numarası ile birlikte gelen Validation Numarasına ihtiyacınız olacaktır. Bu bizi internet üzerinden dünyadaki diğer APRS serverlere bağlayacaktır. Bu numarayı “Validation number “ karşısına giriyoruz. Server listesinden herhangi bir serveri seçiyoruz.     Aşırı APRS trafiği ile karşılaşmamak için Extra log-on test” altına “ filter r/39/35/850 ”” yazarak sadece Türkiye ve yakın çevresindeki APRS haraketlerini görememizi sağlarız. Bütün kutucukları işaretleyerek OK leyip çıkıyoruz.

    Bundan sonra güncel Server Listesi yüklemek için File altında “Download Aprs Server List” seçeneğine tıklıyoruz.Ve http den sonra   france.aprs2.net/APRServe2.txt  veya aprs2.net/APRServe2.txt

serverlist.JPG

  Yukarıki resimde resimde de görülen adresi aynen yazarak Download “ düğmesine tıklıyoruz ve sonrasında açılan pencereyi kapatıyoruz. Artık Server listesini update yaptığımıza göre APRS Server Setup sekmesine tekrar girerek uygun ve çalışan serveri seçiyoruz.

  Uygun bir harita yüklemek;

  Bu işlemlerden sonra sıra kendimize uygun bir harita yüklemeye geliyor.


  mapyukle.JPG

  TA1DX in sayfasında bulunan haritalar oldukça yaralı olacaktır “TNX Atilla”. Buraya tıklayarak indiriniz. Bu sayfadaki haritalar zip formatındadır. İndirdikten sonra zip dosyayı açıp resmi ve info dosyasını beraberce UI-View klasörünüzdeki Map dosyası içine yapıştırınız. UI-View programınızı kapatıp tekrar açınız. Menüden Map sekmesini tıklayarak istediğiniz haritayı Load yapıp açınız.

   Artık programımız kullanıma hazır sayılır. Yazı dizimizin ilk başında bahsettiğimiz İçerisinde ayarları yapılmış olan indirdiğimiz AGWP programını UI-View32 kapalı iken çalıştırıyoruz. Bu program UI-View32 programı ile ilişkilendirildiğinden otomatikman UI-View de açılacaktır. Karşımıza çıkan güvenlik uyarısına evet ile cevap verdikten sonra artık kullanıma hazır hale gelmiştir..

   APRS Programı ile Mesajlaşma;

   Mesaj gönderimi esnasında Programın default mesaj portu "1" olarak ayarlıdır.
APRS aktivitesini Internet üzerinden APRS server'lar vasıtasıyla yapanlar için ise her mesaj yazma esnasında Port'u "I" olarak
değiştirmek gerekmektedir.

   Bu Port'u kalıcı olarak değiştirmek için

   Mesaj penceresinde SETUP > DEFAULT MESSAGE PORT sekmesine tıklayın.

  

   Açılan Küçük penceredeki Default Port kutusuna "I" girin ve OK butonuna tıklayın. Böylelikle her defasında port numarası girme zahmetinden kurtulmuş olacağız.. Bu şekilde APRS üzerinden mesajlaşma yapabilirsiniz..

   Önemli bir hatırlatmayı da yapmak istiyorum. Mesajlaşma işlemini RF ve DIGI ler üzerinden yapıyorsanız bu Port yazan yere 1 yazmanız gerekmektedir.

APRS Üzerinden E-MAIL göndermek;

     APRS Üzerinden e-mail göndermek için To (Alıcı kısmına) EMAIL  yazınız. RF üzerinden gönderiyorsanız Port kızmına 1 internete bağlı bir PC den gönderiyorsanız I yazmanız gerekmektedir. Text kısmına göndermek istediğiniz kişinin email adresini yazıp bir boşluk bırakarak mesajınızı yazarak gönderiniz.   

  -------------------

 
 

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it
Bu safya 0.02203 saniyede 14 sorguyla oluşturuldu Design:TRAC TRABZON