- 160-80-40m TRAP Dipol

160-80-40m TRAP Dipol Anten

      Bu anten A.C. Buxton W8NX tarafından QST dergisinde Temmuz 1992 tarihinde yayınlanan toplamda 37,5m boyu bulunan oldukça performanslı üç bandlı dipol antendir. Bobinli antenlere oranla yüksek güçlere dayanıklı olan TRAP ların oluşturulma biçimleri nedeniyle band genişliği açısından oldukça tatmin edicidir. SWR değerleri üç bandda da  yine ev yapımı 1:1 Balun ile  yapılan denemelerde okunan değerler (1,5<) 1:1 olarak görülmüştür.  Bir kaç ay boyunca 1KW lık sinyaller verilerek testler yapılmış ve bu güçte rahatlıkla çalıştığı gözlenmiştir

      Şemada gördüğünüz sol kanatın aynısı sağ kanat olarak yapılması gerekmektedir. Aynı olduğu için şemada gösterilmemiştir.

     Antenimiz üç bölümden oluşmaktadır. 9,82m lik bölüm 40m Bandında çalışmakta ve 40m TRAP(Tuzak)ile sonlandırılmaktadır. 3,35m lik bölüm 80m Bandında çalışmakta ve 80m TRAP(Tuzak) ile sonlandırılmaktadır.



40m TRAP (31,5uH):


  PVC ÇAPI : 50mm

  ALT SARGI SAYISI : 12,7 Tur

  ÜST SARGI : 10,8 Tur.


80m TRAP (81 uH):


  PVC ÇAPI : 75mm

  ALT SARGI SAYISI : 14,7 Tur

  ÜST SARGI : 12,9 Tur


Trapların sarılması:

  Trapları RG58 kablonun canlı damarından saracağız. Özellikle bu kabloyu seçerken çok telli canlı ucu olan kablodan olmasına dikkat ediyoruz.  RG58 kablonun plastik kaplama yüzeyini ve şildini sıyırıp çıkaracağız, kalan teflon kaplamalı tel ile iki katlı olmak üzere PVC boru üzerine bir bobin saracağız.


      Trapları sarmaya başlamadan önce şekillerde de görüldüğü üzere 6-7cm lik bir fazlalığı dışarıda bırakmamız daha sonra bize yardımcı olacaktır.


      Sarmaya başladıktan sonra belirtildiği kadar sarıp tekrar sardığımız yöne doğru diğer sargının üzerine çıkıp ikinci katı sarmaya başlıyoruz.Dikkat etmemiz gereken önemli bir hususta genellikle yüksek watlarda ortaya çıkan açırı akım nedeniyle alt sargının üzerine bir tur izole bant çekmek faydalı olacaktır.

     

      Trapların sarımları bittikten sonra üzeri sağlam izole bant veya Makaron(Daralan boru) ile kaplanmalıdır. Yağışlı havalardan etkilenmemesi için bu durum oldukça önem arz etmektedir.


 

      Biten ve yeterli uzunluk bırakılan sargıların uçlarına pabuçlar lehimliyoruz.  Daha sonra da paslanmaz somunlu vidalar ile kanatlara bağlamaya hazır hale getiriyoruz.


     

Yapacak olan arkadaşlara başarılar..

------------------------------------

TA7OM

Hüdaverdi GÜNEŞ







 
 

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it
Bu safya 0.00975 saniyede 14 sorguyla oluşturuldu Design:TRAC TRABZON