- 40m ROTARY DIPOL
40m ROTARY DIPOL




   40m Rotary Dipol Antenin 12m yüksekliğindeki kule üzerindeki görünüşü. İş bitiminde bu çekimin yapıldığı an akşam olmuştu.


   Her zaman olduğu gibi montajın bitiminde ilk testler yerde yapıldı. SWR oranı 1:1 olarak ayarlandıktan sonra kuleye kaldırıldı.


   Yapılışı:
  
   1- 2 parça 2.61cm boyunda 2.5cm
Çapında Alimünyum Boru. ve 20cm lik iki parça 2.5cmlk Alüminyum boru (bobin ile yıldız arasında kullanılacaktır.)
      


      Burada 2,5cm Çaplı boruların Haarpin Match ve İniş kablosunu bağladığımız noktadan itibaren ölçüyü baz almamız gerekiyor. Yani iniş kablosunu bağladığımız noktadan itibaren Bobinin bağlandığı nokta ile arası 2,61cm olmalı geri kalan uzunluklar ise PVC boruların içerisinde kalmaktadır.

      

   2- 2 parça 2.12cm boyunda 2cm çapında Alimünyum Boru. (2.12cm+20cm=2.30cm)
       Bu alimünyumlar ise bobinden sonrası olan uçlarda yani antenimizin asıl 40m bandı olarak çalışacak bölümünde yer almaktadır.

   3- 4 Adet Tofaş Araçlarda Kullanılan Egzoz Kelepşesi
      

   4- 20x25cm Çapında ve 2,5mm kalınlığında Alimünyum Levha
  


   5- 4cm ( pyasada 40'lık diye geçer ) Çapında 10cm uzunlukta PVC boru (İnce etli).
      


     Şekilde de görüldüğü gibi 4cm çaplı PVC boru üzerine bobinlerimizi sarıyoruz. Sarım Sayısı Düştükçe Boy uzar Sarım Sayısı Fazlalaştıkça ise antenimizin boyu kısalır. Biz 20m tur sararak yaptığımız denemede aldığımız ölçüleri burada veriyoruz.

   6- 5cm Çapında 5cm PVC boru(İnce etli)
      

     5cm çaplı PVC boruları ise bobiblerimizin sarımları bittikten sonra hava şartlarından etkilenmemesi için bobinlerin üzerine geçiriryoruz.
     

       Daha sonrada bu bobinlerin açık olan kısımlarını iyice silikonluyoruz.
   7- 1,5mm Bobin teli
    


    Yağmur esnasında yapılan bu çalışma şekilde de görüldüğü gibi muhafaza konulmamaması durumunda antenimiz çalışmasında hava şartlarına göre swr oranlarında değişme gösterebilirdi.


   8- 2,5cm iç çapı olan Plastik Kalorifer Tesisat borusu(içinde folyo olmamasına dikkat ediniz)
   



        Kalorifer tesisatlarında kullanılan boru ve iç çapı 2,5 cm olan PVC boruyu antenimizin göbek kısmında kuşllanıyoruz. Oldukça mukavemetli olan bu boru aynı zamanda iki eleman arasında tutucu görevi görmektedir.Egzoz kelepçeleri ile de iyice sıkıyoruz.

   9- 30cm iki parça 2,5cm çaplı borunun içerisine geçecek kalınlıkta fiber.
       Bu fiberleri bobin ile son eleman arasında sarkmayı engellemek ve tutucu görevi yapmak üzere bobinlerin ortasından iki alimünyum içerisine geçiriyoruz.

   10- 55cm uzunluğunda 1mm kalınlığında ve 1cm genişliğinde Alimünyum şerit 6 adet
         Bunu antenimize yıldız yapmak üzere kulllanıyoruz. Şekilde de görüldüğü üzere Bobinden itibaren yaklaşık 20cm uç tarafına doğru olan kısma takıyoruz, ayrıca bu yıldızı yerine göre swr ayarı yapariken ileri geri oynatarak ta tam yerini buluyoruz.

   11- 51,5cm uzunluğunda
1mm kalınlığında ve 1cm genişliğinde Alimünyum şerit 2 adet. 33CM Uzunluğunda da bir adet Alimünyum şerit.

        Bu parçaları ise Balun yapımında kullanıyoruz. 1:1 Balun olan Haarpin Match dediğimiz  parçaların yerleştirilişi şeekilde görülmektedir.


 


  
12- 4 Adet Kablo Pabucu ve yeterince Paslanmz vida.
   13- 2 Adet 30cm uzunluğunda ve 1,6cm çapında alimünyun boru.

   Antenimizi şekillerde olduğu gibi yapıp bitirdikten sonra swr ayarlarını en uç kısma taktığımız 30cm uzunluğunda ve 1,6cmçapındaki  çubuklar ile ayarlığoruz. Ayar yapar iken unutulmaması gereken bir nokta da antenin yere olan yakınlığıdır. Anten yere yakın ken yaptığınız ayar ile kaldırdığınızda yaptığınız ayarlar bir birini tutmayabilir. Yapılan antenin swr ölçümlerinde 7.060 KHZ de 1:1 olarak ölçülmüştür.

Yapacak arkadaşlara başarılar.

TA7OM - TA7Q


 
 

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it
Bu safya 0.01207 saniyede 14 sorguyla oluşturuldu Design:TRAC TRABZON