Ballon 2012

Ballon ile 144 Mhz Beacon ve APRS Deneyi

Başarı İle Gerçekleştirildi.

 

 

        Üçüncüsü yapılan Yüksek İrtifa Balonu ile APRS ve 144Mhz Beacon Deneyini Başarı ile gerçekleştirildi.

        2007 Yılında yapılan İlk denemede APRS düzeni olmadığından takip yapılamamış ancak üzerinde bulunan VHF/UHF Cross telsiz vasıtası ile 900km ye varan deneysel QSO’lar yapılmıştı, 2009 yılında yapılması planlanan İkinci denemede ise ani değişen hava koşullarının yarattığı olumsuzluk nedeniyle iptal edilmişti. 2010 yılında yine üzerinde APRS ve VHF/UHF Cross sistem olan ve iptal edilen deney tekrarlanmış Türkiye’nin yarısı sistem üzerinden haberleşebilmiş ancak Karadeniz’in ortalarına sürüklenerek kaybolmuştu.

Bu kez, APRS düzeni, 144 Mhz Beacon ile fotoğraf ve video kayıt sisteminden oluşan yükün uçurulmasına karar verildi. Ayrıca, daha önceki denemelerden farklı olarak balona Crossband düzeni eklenmedi. Bu karar, bu kez kullanılan GPS cihazının ve kameraların güç sarfiyatı nedeniyle verildi.

Yer seçimi ve tarih bir aylık titiz çalışma neticesinde yapıldı. Özellikle hava uydularından alınan katmanlar arası Rüzgar hızları, doldurulacak Helyum Gazı miktarı ile gönderilecek yükün ağırlığı ve bunların hesaplanması sonucunda defalarca tekrarlanan simülasyon atışları bizlere bu deneyi gerçekleştirdiğimiz alanın neresi olduğunu gösterdi.

Sistem dört ana bölümden oluşmaktadır. APRS, 144 Mhz Beacon, Video Kamera, Fotoğraf Makinesi. Tüm bu sistemlerin Voltajları, Beacon’ın gönderdiği text ve 30 saniyede bir fotoğraf çekilmesi ile Video kaydının yapılması üzerinde iki adet micro işlemci bulunan kotrol kartı tarafından yapılmaktadır. APRS Sisteminde kullanılan GPS modül titizlikle seçilmiş özellikle piyasada bulunan modüller 18.km irtifa geçildiğinde işe yaramaz hale gelmektedirler. Bu sistemde kullanılan GPS böyle bir durumdan etkilenmemektedir. Balon olarak Kaymond-800 kullanılmış ve 1m.küp Helyum kullanılmıştır. Paraşüt özenle Trabzon Havacılık Kulübü tarafından yapılmış ve iniş esnasında bu titiz çalışmanın meyvesi alınmıştır. Bu konuda kendilerine teşekkür ediyoruz.

Sistemin hazırlanması iki ay öncesinden başlamıştır. Bu zaman zarfı içerisinde Tüm hazırlıklar tamamlanmış yer ve zaman tespiti hesaplanarak ilan edilmişti. TRAC Artvin ve TRAC Erzincan Şubelerimiz destek vereceklerini bildirdiler. 24 Haziran Cumartesi sabah 08.00’da Trabzon’dan iki araç ile TA7OM, TA7K, TA7N, TA7AB, TA7Q, TA7SO, TB7BL ve TB7BKC, Kamp Alanı olarak tespit edilen Gölün kenarına harekât edildi. Aynı şekilde TRAC Artvin Şubesinden Bir araç ile Başkan TA9EG ile TA9AF ve TB9BVO anılan alana harekât ettiler. Özellikle sarp arazi şartlarında ulaşılması zor olacak alanlarda destek vermek üzere Trabzon Ofroad Kulübünden Taha bey Kamp alanına ulaşıp yerleştikten sonra tüm ekibe çalışma ve bulunulan alanda muhtemel harekat planı hakkında brifing verildi. Bu çerçevede Harita üzerinde yapılan çalışma alanları özellikle geçici olarak konuşlandırılacak Digilerin yerleri yerinde tespit edildi. Akşam saatlerinde ve sabah olduğunda özellikle çok önemli olan ve bizin fırlatmayı gerçekleştireceğimiz alanda belirleyici olacak hava dataları tekrar hesaplatıldı. Sabah olduğunda bütün ekip yerlerine doğru harekât etti. Fırlatma alanında TRAC Erzincan Şubesinden TA7MS, TB7BTT ve TB6BUJ ile buluşuldu.

Fırlatmaya 30 dakikadan fazla olması nedeniyle geçici batarya ile devreye alınan sistem aktif edilip fırlatma saati beklenmeye başlandı. Saatler 09:50(Lokal) yaklaştığında nefesler tutulmuş, balona gaz verilmeye başlanarak son kontroller yapılıp gönderilecek paketin kapağı kapatıldığında saatlerimiz 09:58’i gösteriyordu.  

Her şeyin normal olduğu görüldükten sonra Balon Atmosfere Bırakıldı.  Fırlama ekibi aynı zamanda takip işini de yapacaktı. Bir süre batı istikametinde seyreden balon kuzey doğu esimli rüzgâr tabakasına girdiğinde yer yer 100km hıza ulaşarak Bayburt istikametinde bulunan ve kamp alanı olarak kullandığımız alana yönlendiği görülünce yaklaşık 60km lik yol için harekâta geçildi. Zaman zaman çok düşük hızda seyretmesi oldukça heyecanlı dakikalar yaşattı. Yavaş seyrederek yükselmesini istiyorduk. Kamp bölgesine geldiğimizde üzerimizde uçuşunu sürdürmekte ve yüksekliği 22.000mt ye ulaşmıştı. 23.000 olduğunda ise yönünü tekrar kuzey batıya çevirdi. Bizlerde bu yönde harekât etme karraı aldık. Arazi aracı ile destek veren Trabzon Ofroad Klübü üyesi Taha geçici digi montajlı aracı ile bulunduğu konumdan aşağı indirildi ve Balonun muhtemel düşme noktası olan kuzeybatıya harekât ettirildi. Yüksekte Digi sorunu yaşanmayacağı kesin olmasına rağmen düştüğü noktalarda yaşanabilme olasılığı ve ulaşım sıkıntısı yaşanacağı düşünülerek ekip balonu takip etmeye başlandı. 26.131mt ye ulaştıktan sonra patladığı görüldü. Tüm planlama kurulmuş bir saat gibi işlemeye devam ediyordu.

Düşüşe geçen balonun paraşütü açıldığından Çok yavaş bir şekilde geri düşme başladı. 1 saat süren inişi bizlerinde inme bölgesine gelmemizde zaman kazanmamızı sağladı. Yere indiğinde heyecan doruktaydı. Balon Erzincan-Gümüşhane yoluna yakın 1643m yükseklikte bir dağın tepesine düştüğü tespit edildi. Düştüğünde aldığımız telemetri verilerinde 1,5 saat yetecek enerji olduğunu gördüğümüzde derin bir nefes aldık.

Araçların gideceği yere kadar yol aldık. Araçlarımızdan inerek Portable Yagi 144.060 mhz cw dinlemek için hemen ayarlandı. Düştüğü yerde sinyal göndermeye devam etmekteydi. Beacon sinyalleri yaklaştıkça daha da kuvvetlenmekteydi. Tüm ekip üç koldan tepeye tırmanmaya başladık. En önde TA7K İlerlemekteydi. Tepenin başına az bir mesafe kala uzaktan Balonun düştüğü yer gözle görünür hale geldi. Olayın heyecanı o kadar fazlaydı ki, sarp ve insanın dahi yürümesinin çok zor olduğu arazi şartlarında kalp ameliyatı olmuş biri olan TA7K’nun Koşarak çıkması hayatımız boyunca bu çalışmadan daha fazla hatırlayacağımız bir anı olarak kalacaktır. Düştüğü noktaya ulaştığımızda bir tüy gibi yere indiğini ve balondan sadece 20cm lik bir parçanın kaldığını gördük..  3 saat 50 dakikalık ayrılık sona ermiş oldu. Böyle bir çalışmayı ülkemizde başarı ile gerçekleştirmenin mutluluğunu ve haklı gururunu yaşamaktayız.

 

“TRAC’ın Kuruluşunun 50. Yılına Armağan Olsun”

Bizleri bu çalışmada yalnız bırakmayan TRAC Artvin ve TRAC Erzincan Şubelerine, ayrıca Trabzon Ofrad Kulübü ve özellikle Taha beye, Paraşütün yapımını üstlenen Trabzon Havacılık Kulübüne, Cihazları ve bilgisayarları ile bizleri takip etmeye çalışan herkese sonsuz teşekkür ederiz.    

*** Videolar için Tıklayınız  

*** Resimler için Tıklayınız

*** Resimlerin devamı için tıklayınız (Burası güncellenmeye devam etmektedir geldikçe yüklenecektir.)

         TRAC TRABZON ŞUNESİ

 
 

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it
Bu safya 0.01177 saniyede 14 sorguyla oluşturuldu Design:TRAC TRABZON